Monday, 26 September 2016

Άρης στον Αιγόκερο:
Γενηθήτω Στερέωμα Εν Μέσω Του Ύδατος

Ηλιοβασίλεμα στον Άρη, εικόνες από το Curiosity rover 2013

Στα περισσότερα κείμενα εσωτερισμού που έχουν πέσει στα χέρια μου, γίνεται συνήθως λόγος για την «ατραπό», την «οδό», τον δρόμο με άλλα λόγια που πρέπει να ακολουθήσει ένας άνθρωπος για να βελτιωθεί όχι ως επαγγελματίας ή καλλιτέχνης ή σύζυγος ή πατέρας ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, αλλά συνολικά, ως οντότητα. Αυτός ο δρόμος είναι συνήθως στενός και δύσβατος, απατηλός και σχεδόν αδύνατο να γίνει διακριτός, μοιάζει με την κόψη του ξυραφιού. Είναι επίσης κάτι που δεν υπάρχει εκ των προτέρων και στην πραγματικότητα πρέπει να δημιουργηθεί από τον ίδιο τον άνθρωπο που επιθυμεί την προαναφερθείσα εξέλιξη. 

Ο Άρης στον Αιγόκερο είναι η έκφραση της επιθυμίας για εξέλιξη μέσα από την δόμηση μίας τέτοιας ατραπού. Είναι η στιγμή που μέσα στην θάλασσα των συναισθημάτων, χτίζεται στέρεα γη ή το έργο κάθε ατόμου με τη καθοδήγηση του νου και μετά από  προσταγή του εντός του ανθρώπου πνεύματος που επιθυμεί να εξελιχθεί. Ως αρχή της θέλησης, ο Άρης στο ζώδιο του Αιγόκερου βρίσκεται σε έξαρση. Σε αυτό το ζωδιακό περιβάλλον η επιθυμία του Άρη μεταλλάσσεται σε σιδηρά θέληση. Θέληση για επιβολή σε ότι είναι ο κόσμος του ανθρώπου. Επιβολή στον εαυτό, επιβολή στους άλλους, επιβολή στο περιβάλλον, επιβολή στο συναίσθημα και γιατί όχι, σε μεταγενέστερα στάδια, επιβολή στις ακροβασίες του ιδίου του νου, επιβολή στο υλικό πεδίο. Σε πιο καθημερινούς όρους, επιβολή στην κοινωνία, επιβολή στον εργασιακό στίβο, επιβολή σε συνεργάτες και υφιστάμενους, σε αγαπημένους κι εχθρούς. Επιβολή πειθαρχίας στον εαυτό.


Μέσα από το φίλτρο του ζωδίου του Αιγόκερου, η ενέργεια του Άρη εστιάζεται σε μία παντοδύναμη και τα πάντα διαπερνώσα δέσμη πυρός. Σε ένα οξύμωρο σχήμα, ο Άρης αντί να χαλιναγωγείται από την Κρόνια τυποποίηση, απελευθερώνεται μέσα από την φόρμα που του διαθέτει ο τέκτων πλανήτης. Ότι χάνει σε εύρος ή διάσπαση, το κερδίζει σε εμβέλεια και οξύτητα. 

Από μία διέλευση του Άρη στον Αιγόκερο μπορούμε να περιμένουμε την στροφή της συλλογικής επιθυμίας ή προσοχής σε θέματα κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης και ιεραρχίας καθώς και σε τομείς που μοιραία φέρνει στο προσκήνιο ο συνδυασμός του συγκεκριμένου πλανήτη και ζωδίου: δράση σωμάτων ασφαλείας, αστυνόμευση και ασφάλεια, αλλά και διαφύλαξη του πατροπαράδοτου, θεσμικού και καθιερωμένου σε ότι αφορά την πολιτική και κοινωνική οργάνωση. Δράση επίσης των ισχυρών του κόσμου.

Στην προσωπική μας ζωή από τη μία μπορούμε να περιμένουμε μια στροφή σε πλέον πρακτικές και χειροπιαστές αναζητήσεις, ίσως και συντηρητικότερες, όπως η επαγγελματική μας πορεία, έργο και αμοιβή ή η κοινωνική μας θέση και η άμεση επίδρασή στο περιβάλλον μας. Από την άλλη μπορεί να δούμε μια τάση για απομόνωση με την έννοια της μοναχικότητας και υπό το πρίσμα της προσπάθειας για αυτογνωσία. Σε κάθε περίπτωση όσο αποτελεσματικά κι αν μας βοηθήσει η συγκεκριμένη ενέργεια να εστιαστούμε στους στόχους μας, δεν θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα να μην σπείρουμε χάος στο διάβα μας κυρίως αναφορικά με την αμέλεια μας απέναντι στις ευαισθησίες των ανθρώπων που αναμειγνύονται ηθελημένα ή αθέλητα στα σχέδια μας. Όπως και να έχει, αν υπάρχει διάθεση για δουλειά, αυτή η διέλευση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο αφού δίνει άφθονη απόφαστιστικότητα αλλά και ενέργεια για να διαθέσουμε στην κατεύθυνση της επιλογής μας.

Ο Άρης στον Αιγόκερο είναι ο Άρης ενός καλοπροαίρετου αλλά πρακτικού και σκληρού κοινωνικού αναμορφωτή που κάνει πράγματα για το καλό του κόσμου όπως αυτός το αντιλαμβάνεται και σπανίως με την συναίνεση του ίδιου του κόσμου. Όπου «κόσμος» βάλτε παιδί, σύζυγος, γονιός, συνεργάτης, υπάλληλος, φίλος κοκ. Αν μπορέσουμε να υπερβούμε αυτό τον σκόπελο δουλεύοντας λίγο πάνω στην ενσυναίσθησή μας ή και ακολουθώντας την απλή συμβουλή «μην κάνεις ότι δεν θέλεις να σου κάνουν», σίγουρα ο Άρης στον Αιγόκερο θα χαλυβδώσει την θέλησή μας και θα μας βοηθήσει να καταφέρουμε πολλά στον στίβο της επιλογής μας, υλικό, νοητικό ή πνευματικό. Τελικά αυτό θα έχει και αποτέλεσμα «για το καλό του κόσμου», αφού εντέλει αλλάζοντας οι ίδιοι, αλλάζουμε και τον κόσμο μας. 

Ο Άρης εισέρχεται στο ζώδιο του Αιγόκερου αύριο, 27 Οκτωβρίου 2016 και θα παραμείνει ως τις 9 Νοεμβρίου 2016, οπότε και θα περάσει στο ζώδιο του Υδροχόου. Τρεις από τις όψεις που σχηματίζει κατά την διέλευσή του αυτή θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα δυναμικές ενεργειακές συνθήκες: το τρίγωνο με τον Δία από τον Ζυγό στις 5 Οκτωβρίου, η σύνοδος με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερο στις 19 Οκτωβρίου και το τετράγωνο με τον Ουρανό από τον Κριό στις 29 του ιδίου μήνα. Ο παρορμητικός σταυρός* έχει την τιμητική του με τις όψεις του μήνα, όλες εξαιρετικά πλούσιες ενεργειακά κι ως εκ τούτου γεμάτες δυνατότητες αλλά και δύσκολες στη διαχείρισή τους.

Το τετράγωνο Άρη-Δία της 5 Οκτωβρίου 2016, γίνεται στο περιβάλλον δύο ζωδίων που αγαπούν την σύμβαση, την καλοστημένη εικόνα, τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται τα πράγματα, την κοινωνική επιταγή αλλά και τον κοινωνικό έπαινο. Πολύ εύκολα αυτό που ξέρουμε και θεωρούμε σωστό θα πάρει τεράστιες διαστάσεις στο μυαλό μας, θα του αποδώσουμε σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια. Θα είμαστε σίγουροι ότι ο τρόπος με τον οποίο μάθαμε εμείς είναι ο κορυφαίος και μόνος αποδεκτός. Εκτός από εμάς εξίσου σίγουροι για το ίδιο ακριβώς θα είναι και όλοι οι άλλοι. Για να αποφύγουμε λοιπόν, σφαγές με το γάντι ή και όχι τόσο με το γάντι, η λέξη που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη είναι «διαλλακτικότητα». 

Οι έχοντες παιδιά, καλό θα ήταν να μην παρασυρθούν από την ζέση τους να τα διαπαιδαγωγήσουν και να τους μάθουν όσα ξέρουν εν ριπή οφθαλμού. Δεν γίνεται και το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον υπερβολικό και βάρβαρα ελεγκτικό. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν υφισταμένους και γενικά για συνεργασίες πάσης φύσεως.

Στις 19 Οκτωβρίου τη σκυτάλη παίρνει η σύνοδος Άρη-Πλούτωνα στον Αιγόκερο και ειλικρινά δεν ξέρω τι να πρωτογράψω για τις πιθανότητες που δημιουργεί αυτός ο συνδυασμός. Οι ενέργειες των δύο πλανητών είναι απόλυτα συμβατές μεταξύ τους και σε ένα περιβάλλον που ο μεν Άρης είναι σε έξαρση και ο δε Πλούτωνας ιδιαίτερα βολεμένος στο να εκφράσει τις κοινωνικές προεκτάσεις της δράσης του. 

Σε ατομικό επίπεδο περιμένω ότι θα θελήσουμε να δουλέψουμε πάνω «στο έργο της ζωής μας» όποιο κι αν είναι αυτό. Θα έχουμε μία επιθυμία για πράγματα αρκετά μεγαλεπήβολα, τα οποία να μας φέρουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποδοχή. Ως εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει όταν κάτι σταθεί στον δρόμο μας γιατί εκεί θα γίνουμε με χαρακτηριστική ευκολία, σχεδόν με χαρά καταστροφικοί. Καλό θα ήταν να διατηρούμε μία αίσθηση της κλίμακας των πραγμάτων για να μην υπερβάλλουμε την σημασία μας και όσων κάνουμε.Σε κοινωνικό επίπεδο, η προηγούμενη σύνοδος των δύο πλανητών, το Νοέμβρη του 2014 συνέπεσε από τη μία με την ενδυνάμωση της ISIS από μία αιγυπτιακή μιλιταριστική οργάνωση, από την άλλη με την επανεκκίνηση των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας. Η αλήθεια είναι ότι το χαλί στρώνεται για πιο μπαρουτοκαπνισμένα πράγματα, αφού ο Άρης αφήνει τη σύνοδο με τον Πλούτωνα για να σχηματίσει στην συνέχεια ένα τετράγωνο με τον ανάδρομο Ουρανό στον Κριό. Ωστόσο, το μπαρουτοκαπνισμένο είναι δυστυχώς σχεδόν στην ημερήσια διάταξη αυτές τις ημέρες, οπότε ας ελπίσουμε ότι θα δούμε και κάτι πλην αυτών. Όπως και να'χει η σύνοδος Άρη-Πλούτωνα φέρνει στο προσκήνιο θέματα στρατού, σωμάτων ασφαλείας, των ισχυρών και των εργαλείων που αυτοί κραδαίνουν και γενικά επιβολής της εξουσίας δια της ισχύος. 

Το τετράγωνο Άρη-Ουρανού δυστυχώς ευνοεί τη σύγκρουση χάριν της σύγκρουσης, την ένταση χάριν της έντασης, το μάλωμα χάριν του μαλώματος κοκ. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην καλύτερη διαχείρισή του είναι η χρήση της κοινής λογικής. Λέω της κοινής λογικής γιατί ο μεν Άρης εδώ θέλει ντε και καλά να επιβάλει το δικό του, το γνωστό του, το δέον του και ο δε Ουρανός θέλει απλά να κάνει φύλλο και φτερό το δέον και το γνωστό και το γνώριμο όμως το καινούριο δεν του βγαίνει όσο εύκολα κι ευρηματικά θα ήθελε κι είναι πια στο σημείο που απλά θέλει να σπάσει αυτό που υπάρχει ακόμη κι αν δεν έχει κάτι να βάλει στη θέση του. 

Αυτή η συγκυρία ίσως είναι και η πιο ενδιαφέρουσα πολιτικά γιατί μοιάζει με το σκηνικό που βιώνουμε στην χώρα αυτή τη στιγμή με μία συντηρητική παράταξη που ορθά απορρίπτει την παρούσα συνθήκη αλλά ακόμη δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να αντιπροτείνει. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι επαρκεί για να επιφέρει την ανατροπή της συγκυρίας, αλλά δεν θα με εξέπλησσε ένας ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου, μετά το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στα μέσα Οκτώβρη. 

Ας ελπίσουμε για τις πλέον αναίμακτες εξελίξεις και αυτό το διάστημα ας θυμόμαστε ότι ο απέναντι είναι εξίσου σίγουρος με εμάς ότι αυτό που πιστεύει/λέει/θέλει να κάνει είναι το μόνο σωστό. Λίγη διαλλακτικότητα θα μας γλιτώσει από πολλές συγκρούσεις και ψυχολογικές απώλειες. 

Αύριο, Τρίτη 27 Οκτωβρίου η αστρολογική στήλη του «Έτοιμο το Πρωινό» αφιερωμένη στον Άρη στον Αιγόκερο με συμβουλές για το κάθε ζώδιο! Συντονιστείτε στις 9.50πμ στο Epsilon TV.* Οι επιδράσεις της διέλευσης αυτής του Άρη και των συνεπακόλουθων όψεων του θα γίνουν περισσότερο αισθητές για τα ζώδια του παρορμητικού σταυρού Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς και Αιγόκερους. Σε γενικές γραμμές αυτός ο Άρης πρωτίστως υποστηρίζει τα ζώδια της Γης, Ταύρους, Αιγόκερους, Παρθένους και δευτερευόντως τους Ιχθείς και Σκορπιούς. 

** Οι συνθήκες που θα δημιουργήσει η συγκεκριμένη διέλευση του Άρη στον Αιγόκερο, αλλά και κάθε άλλη αστρολογική συγκυρία στην ζωή ενός ατόμου μπορούν να διασαφηνιστούν μόνο με την ανάλυση του προσωπικού του χάρτη, η οποία δεν υποκαθίσταται από καμία γενική ανάλυση, όπως η παραπάνω.