Saturday, 26 September 2015

Το Τραίνο της Μεγάλης Αναζήτησης
Ολική Έκλειψη Σελήνης στον άξονα Ζυγού-Κριού
28 Σεπτέμβρη 2015

Read this passage in English here.
Η Αφίσσα του Δία, Τάκης Κατσουλίδης
katsoulidistakis.gr
 Στην θύρα του Ιερού των Δελφών, η σημασία του οποίου για τον αρχαίο κόσμο αντηχεί δια μέσου των αιώνων, υπήρχε η επιγραφή «γνώθι σαυτόν». Όχι γνώρισε τους άλλους, μάθε την δουλειά σου, γνώρισε τον κόσμο σου, αλλά γνώρισε τον εαυτό σου. Δεν είναι καινούρια παραίνεση, όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας την έχουμε ακούσει ή έχουμε νιώσει την ανάγκη της. Το κατά πόσο έχουμε κατανοήσει το αληθινό της εύρος και αξία και κατά πόσο την έχουμε εφαρμόσει στον δικό μας βίο είναι το θέμα που άβολα κεντρίζει η ολική έκλειψη Σελήνης της 28 Σεπτεμβρίου, 2015.

Η έκλειψη εκδηλώνεται στον άξονα Ζυγού - Κριού, στην πέμπτη μοίρα και ο χάρτης της έχει ωροσκόπο στις δεκαεπτά Παρθένου [16°F05’] με συντεταγμένες Αθήνας. Ο Ήλιος της έκλειψης βρίσκεται στον πρώτο οίκο του χάρτη της σε σύνοδο με τον Ερμή, ανάδρομο στον Ζυγό. Η Σελήνη αντιστοίχως, στον έβδομο οίκο του χάρτη. Ήδη ο άξονας αυτός φέρνει στο προσκήνιο το μείζον θέμα κάθε ανθρώπινης ζωής: ΕΓΩ. Και δευτερευόντως, οι άλλοι. Εγώ μέσα από το πρίσμα του ζωδίου του Ζυγού που πάντα αναζητά το καθρέφτισμά του στον απέναντι για να ορίσει τον εαυτό του. Και σε αυτή την αστρολογική συγκυρία συνειδητοποιεί την βία που μπορεί να αποτελέσει η εικόνα που «οι άλλοι» αντανακλούν πίσω σε εμάς και το ασήκωτο βάρος που μπορεί να έχει η εικόνα επιλογής που θέλουμε να στέλνουμε στους άλλους όταν αυτή συγκρούεται με αυτό που αληθινά αποζητούμε να γίνουμε.

Ολική Έκλειψη Σελήνης, 28 Σεπτέμβρη 2015, ώρα 5:50, Αθήνα, Ελλάδα

Ο Ήλιος στον πρώτο οίκο επιζητά να εκφραστεί αυτούσιος. Το άτομο επιθυμεί να εκπέμψει προς τα έξω έναν αυθεντικό τόνο, μία αυθεντική μελωδία. Την οποία έρχεται ο ανάδρομος Ερμής που οδεύει γοργά προς την σύνοδό του με τον Ήλιο και κυβερνά τον παρόντα χάρτη, να βοηθήσει το άτομο να αναζητήσει. Η φαινομενική εξωστρέφεια του Ηλίου και Ερμή στον πρώτο βουλιάζουν στην εσωτερική αναζήτηση που επιτάσσει η σύνοδος με τον ανάδρομο Ερμή που πάντα παύει το εξωτερικό για να δώσει βήμα στο εσωτερικό. Και βέβαια το γεγονός ότι ο Ήλιος κυβερνά τον φορτωμένο με την Αφροδίτη, Άρη και Δία δωδέκατο οίκο της έκλειψης.

Let There Be Light, Wynn Bullock

Ο τόνος που θέλουμε να ηχήσουμε δεν μας βρίσκεται εύκαιρος, δεν είναι εύκολα προσβάσιμος. Είναι περισσότερο μία αίσθηση κι ένας εσωτερικός ψίθυρος ότι υπάρχει κάτι μέσα μας, πολύ δικό μας, πιο δικό μας από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει, πει, ακούσει, αισθανθεί, εκφράσει που μας διαφεύγει. Και αυτό μας δημιουργεί μία αγωνία που γίνεται ανησυχία, που γίνεται νεύρα, που μπορεί να γίνει βία, θυμός και ένταση, παρά την θέλησή μας και "να είμαστε" και "να μπορούμε" μαζί με τους άλλους. Η Σελήνη, κυβερνήτης του ενδεκάτου, στον Κριό στον έβδομο οίκο μπορεί να κρύβεται προς στιγμήν στην σκιά της Γης, αλλά δεν παύει να αποτελεί μία ικανή ποσότητα εκρηκτικού ψυχικού υλικού που αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά θα ανακόψει ή τουλάχιστον θα καθυστερήσει την αναζήτησή μας, μπερδεύοντας τα αληθινά μας ζητούμενα με ανούσιους και ακούσιους εγωισμούς.

Η Σελήνη στον έβδομο, αποτελεί μία εξαιρετική εικονογράφηση κάθε ασυνείδητης επίδρασης που ορίζει και διαμορφώνει την αντίληψη, τις επιθυμίες και την συμπεριφορά μας. Χρωματισμένη από το ζώδιο του Κριού και σε τρίγωνο με τον Κρόνο από τον τρίτο οίκο και κυβερνήτη του πέμπτου οίκου του χάρτη, δείχνει πόσο παράφορο μπορεί να είναι το γνώριμο. Πόσο βίαιη η αντίδραση τόσο του εαυτού μας αλλά και των άλλων όταν επιχειρήσουμε να προσχωρήσουμε σε βαθύτερα στρώματα κατανόησης. Να αλλάξουμε. Να γίνουμε περισσότερο εμείς, χωρίς ακόμη να ξέρουμε πως. Ωστόσο η ίδια αυτή τοποθέτηση στην πραγματικότητα δεν πέφτει μακριά από το μοτίβο που θέτει αυτή η αστρολογική συγκυρία εν γένει. Την συνειδητή και υπεύθυνη αναζήτηση για το πως θα μετουσιώσουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Για το πως θα πάρουμε το ρεζερβουάρ του κληροδοτημένου και θα το καλωδιώσουμε για να δουλέψει για εμάς χωρίς να γινόμαστε σκλάβοι της λειτουργίας του. Η πρώτη παραίνεση είναι να πάψουμε να φοβόμαστε την αλλαγή του σεναρίου για το μέλλον μας. Εάν αλλάξουμε εμείς, θα αλλάξει κι αυτό.

Η έκλειψη αυτή μας εξωθεί να αναζητήσουμε την εσωτερική, βαθύτερη, με ειδικό βάρος ουσία που θέλουμε να εκφράσουμε. Δεσμεύει σε μία χωρίς τέλος αίσθηση ανικανοποίητου τα μισά λόγια και τις νεφελώδεις εικόνες. Ο ανάδρομος Ερμής κυβερνήτης του ωροσκόπου στην Παρθένο αλλά και του μεσουρανήματος στους Διδύμους και σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα, επιτάσσει την εσωτερική αναζήτηση με σαφή μέθοδο, επιτάσσει τον φόνο της τυχαιότητας στην σχέση με τον εαυτό μας. Την σαφή επιλογή κάθε κουβέντας και κάθε κίνησής μας. Την λογοκρισία των άσκοπων λόγων. Όχι όμως τον μισανθρωπισμό, καθώς τόσο ο ωροσκόπος, το μεσουράνημα όσο και η έντονη παρουσία του άξονα Κριού-Ζυγού και 1ου-7ου μιλούν με σαφήνεια για τον άνθρωπο καταμεσής στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Όχι στις παρυφές του, ούτε εξοστρακισμένο. Ή Αφροδίτη κυβερνήτης του ενάτου και δευτέρου οίκου αλλά και τροφοδότης της πολυαστρίας του πρώτου οίκου, στον Λέοντα, στον δωδέκατο οίκο και σε αγαστή συνεργασία με τον ανάδρομο Ουρανό στον Κριό, στον όγδοο, κυβερνήτη του έκτου οίκου του χάρτη, επαναλαμβάνει το θέμα της ανάγκης για αυτογνωσία. Μία αυτογνωσία που έχει ξεκινήσει μέσα σε μία λάσπη ανάγκης για έκφραση και φόβου για την απώλεια της παρούσας εικόνας. Φόβου για το πέρασμα σε μία πιο μεστή φιλοσοφία ζωής. Και τέλος φόβου για την απώλεια της αλεγρίας, της joie de vivre. Ωστόσο η εμπρηστική πύρινη και εσωστρεφής πρωτίστως δράση του Ουρανού διαρρηγνύει σχεδόν αμετάκλητα το σάβανο που κάλυπτε ανάρμοστες στον αληθινό Εαυτό συμπεριφορές κάτω από φόβους απώλειας οικονομικής και συναιθηματικής ασφάλειας. Ανοίγει γελώντας τρύπες στο στρώμα θαλάσσης με τις μαργαρίτες που χρησιμοποιήσαμε σαν φιλοσοφική σχεδία για να διασχίσουμε τον ωκεανό του εαυτού μας.

Το φως που διοχετεύεται στους παραδοσιακά σκιώδεις 8ο και 12ο οίκο φέρνει στην επιφάνεια ότι ακατέργαστο και ανικανοποίητο έχουμε μέσα μας. Μας ξεμπροστιάζει ως προς το πως έχουμε σταθεί απέναντι στις ερωτικές μας σχέσεις. Στις οικονομικές μας σχέσεις. Στις υποχρεώσεις μας ως μελών μίας έννομης κοινωνίας. Και βοηθιέται σε αυτό το τελευταίο μοτιβάκι τα μάλα  και από τον κυβερνήτη του ογδόου Άρη, στην Παρθένο, στον δωδέκατο οίκο.

The Illusion of Light, Kevian
Οι επιδράσεις της έκλειψης, εδώ αποκτούν βέβαια μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Την πολυπλοκότητα που καθιστά την Αστρολογία τόσο υπέροχη. Όποιος έχει αλλάξει ακόμη και στο ελάχιστο κατά την διάρκεια της ζωής του, γνωρίζει ότι η αλλαγή δεν είναι κάτι εύκολο κατά την διάρκεια της. Κάθε οργανισμός και σύστημα λοιπόν που δεν είναι παραδομένο στην ολοσχερή παράνοια, θέλει να αποφύγει την οδύνη της. Κι έτσι και σε αυτή την συγκυρία έρχεται ο ανάδρομος Ποσειδώνας ως πλανήτης μαιτρ της πλάνης να μας παρέχει - εάν το χρειαζόμαστε - την δυνατότητα να κατευθύνουμε την εξέλιξή μας σε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Να καθυστερήσουμε την κατάδυση προς την προσωπική αλήθεια και να περιπλανηθούμε λίγο ακόμη κατά πλάτος μέσα στις ευωδιαστές νεφέλες του. Ανάδρομος και κυβερνήτης του έβδομου οίκου, μέσα από την αντίθεση του με τον Άρη, την όψη 150° με τον Ερμή, αλλά και την αντίθεσή του με τον Δία, κυβερνήτη του τετάρτου, στον δωδέκατο θα απαλύνει τα περιγράμματα των δυσάρεστων αληθειών που ανακαλύπτουμε στις ερωτικές μας σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις μας εν γένει. Θα μας επιτρέψει να αισθανόμαστε ακόμη ενοχές και φόβο για το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του οίκου των γονέων, με όλες του τις πεποιθήσεις, την ασφάλεια, την άνετη αίσθηση παλιάς παντόφλας, αλλά και την έντονη τριβή του με το απόλυτα προσωπικό μας όραμα για την θέση μας σε αυτόν τον κόσμο.  Θα μας βοηθήσει να φτιασιδώσουμε για λίγο ακόμη τους δικούς μας φόβους που επιτρέπουν την ύπαρξη όλων των ανωτέρω, αλλά και τον απέναντι και την καθημερινότητά μας ώστε να φαίνονται λίγο καλύτεροι, καλώς ανεκτοί από τον οργανισμό μας για λίγο ακόμη. Έως ότου δεν θα αντέχουμε άλλο την ίδια μας την εθελοτυφλία και την ασάφεια.Προσωπικά αναρριγώ για μία ακόμη φορά με την κομψότητα και την σοφία της ενεργειακής μήτρας που έχει δημιουργήσει το σύμπαν για να μας συνδράμει στον αγώνα μας για αληθινή ενηλικίωση μέσα στις ατομικές ζωές μας, αλλά και ως ανθρωπίνου είδους. Ο χάρτης αυτός της έκλειψης μας σπρώχνει με τόση φόρα να μας δούμε και να μας βρούμε που σχεδόν αισθανόμαστε την ανάγκη να σκοντάψουμε για να μην επιταχύνουμε τόσο γρήγορα. Δημιουργεί όμως ακόμη και ένα δίχτυ ασφαλείας υφασμένο από γνώριμες εικόνες που θα μας κρατήσει για λίγο πίσω και κάτω αν πάθουμε υψοφοβία. Οι κοσμικές ενέργειες μας καλούν να κοιτάξουμε θαρραλέα εντός και να ψάξουμε μέσα στις σκιές μας τον μοναδικό τόνο, τον αληθινό εαυτό μας με την βεβαιότητα ότι αυτός είναι το κλειδί που θα συνθέσει το φως και το σκοτάδι μέσα μας, τον Εαυτό και τον άλλο, το άτομο και την κοινωνία, τις επιθυμίες και τις δυνατότητες μας σε ένα ζων, υπέλαμπρο σύνολο που θα σφύζει από χαρά και δημιουργικότητα. Κι αυτό θα είμαστε εμείς.

Η σεληνιακή έκλειψη της Κυριακής θα επηρεάσει κυρίως τους γεννημένους στην μέση του πρώτου δεκαήμερου των παρορμητικών ζωδίων, Κριού, Καρκίνου, Ζυγού και Αιγόκερου καθώς και όσους έχουν προσωπικούς πλανήτες στον πρώτο δεκανό αυτών των ζωδίων. Σημειωτέον ότι μόνο η ανάλυση του προσωπικού γενεθλίου αστρολογικού χάρτη μπορεί να δώσει με σαφήνεια τις δυναμικές στην ζωή του κάθε ατόμου και δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθεί από οποιαδήποτε γενική ανάλυση.

Κάντε κλικ στην φωτογραφία για να δείτε τις προβλέψεις της εβδομάδας 28/9-4/10/2015 και φυσικά το πως η Ολική Έκλειψη Σελήνης αναμένεται να επηρεάσει το κάθε ζώδιο, από την εκπομπή Στα Καλά Καθούμενα με την Κατερίνα Καραβάτου και τον Κρατερό Κατσούλη, στο Εpsilon TV.

Σημ: Γενικά οι κάπως ζοφεροί και μελοδραματικοί χαρακτηρισμοί αστρονομικών φαινομένων, όπως το "ματωμένη σελήνη" που έχει κυκλοφορήσει σε σχέση με την συγκεκριμένη έκλειψη, από τους αστρολόγους, με κάνουν να χαμογελάω. Νομίζω ότι μάλλον είναι μία απόπειρα να δημιουργηθεί ένα πέπλο μυστηρίου και ένα αίσθημα απειλής με την ελπίδα ότι θα συνδράμει το δημοφιλές της τέχνης της Αστρολογίας (περιττό) και ίσως την κερδοφορία όσων τους χρησιμοποιούν. Ωστόσο, επειδή ειδικά στην κρίσιμη εποχή που ζούμε, "στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε" ούτως ή άλλως, θέλω να τονίσω ότι ο ρόλος της Αστρολογίας είναι να ρίχνει φως και να τονίζει την δυνατότητα επιλογής μέσα στην κάθε συνθήκη, οσοδήποτε ζοφερή, καθώς και το ότι "ουδέν κακόν, αμιγές καλού" αν είμαστε αρκετά παρόντες για να δούμε και να αδράξουμε αυτό το "καλό". 

Για να επεξηγήσει λοιπόν την κοκκινωπή απόχρωση που μπορεί να προσλαμβάνει αυτή η Υπερπανσέληνος (κάθε σεληνιακή έκλειψη είναι και μιά πανσέληνος, κάθε ηλιακή έκλειψη, μία νέα σελήνη), νομίζω ότι είναι εξαιρετικά πετυχημένο αυτό το βιντεάκι της NASA: Supermoon Lunar Eclipse 27-28 September, 2015

Και για να αφήσουμε την δεισιδαιμονία κατά μέρος να πούμε ότι η σεληνιακή έκλειψη της Δευτέρας είναι η τελευταία από μία τετράδα ολικών σεληνιακών εκλείψεων που συμβαίνουν ανά έξι σεληνιακούς μήνες, χωρίς την παρεμβολη μερικής σεληνιακής έκλειψης στο ενδιάμεσο, ένα φαινόμενο που είναι αρκετά σπάνιο (θα έχουμε οχτώ τέτοιες τετράδες μέσα στον 21ο αιώνα). Η συγκεκριμένη τετράδα ξεκίνησε με την έκλειψη της 15 Απρίλη 2014. 

Δεν επιθυμώ καθόλου να μπω σε κουβέντες για "προφητείες", "θεϊκά σημάδια" και λοιπά χαριτωμένα. Θα μείνω στο ότι το στίγμα της εποχής μας και των προκλήσεων της είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο για όποιον έχει μάτια και βλέπει και αυτιά και ακούει και ζει σε αυτή την χώρα και νομίζω ότι χρειάζεται αποτελεσματικά εργαλεία και γνώση για να καταφέρει κανείς τις αλλαγές που επιφέρει. Δεν χρειάζεται καθόλου μελοδραματικές, υπερσυναισθηματικές και φοβολάγνες κορώνες. 

Η παραπάνω ανάρτηση, όπως και η σχετική με μία από τις προηγούμενες εκλείψεις αυτής της τετράδας, είναι γραμμένη για τον άνθρωπο ως de facto ή εν δυνάμει παράγοντα διαμόρφωσης των συνθηκών της ζωής του και όχι για τον άνθρωπο ως έρμαιο μίας κακής μοίρας κι ενός εκδικητικού σύμπαντος. Ας γίνει σαφές, ότι υπάρχει επιλογή για το ποιοι και πως είμαστε.