Wednesday, 24 June 2015

Άρης στον Καρκίνο:
Eνα Kαζάνι που Kοχλάζει

Read this passage in English here.

Σήμερα ο διελαύνων Άρης πέρασε στο ζώδιο του Καρκίνου, όπου και θα παραμείνει ως τις 9 Αυγούστου, οπότε προχωρά στο ζώδιο του Λέοντα. Η παραδοσιακή αστρολογία θεωρεί το ζώδιο του Καρκίνου ως το ζώδιο της πτώσης του Άρη. Αλλά τι σημαίνει πραγματικά αυτό; Σίγουρα όχι ότι ξαφνικά ο πλανήτης παθαίνει μία κρίση και σταματά να εκπέμπει ενέργεια ή να εκπέμπει διαφορετική ή λιγότερη ενέργεια. 

Αν αναλογιστούμε τα πράγματα πάνω σε μία σύγχρονη βάση, ελεύθερη από την δεισιδαιμονία πρότερων εποχών της ανθρωπότητας και εμπεριέχουσα προβληματισμούς που έχουν μία κάποια σχέση με τις συνθήκες του παρόντος, μπορούμε να επιχειρήσουμε μία λίγο διαφορετική προσέγγιση. Στην Εσωτερική Ψυχολογία της, η Αλίκη Μπέιλυ κάνει την εξής δήλωση:

Νιώθω την ανάγκη να ξανατονίσω σαφώς ένα σημείο κι αυτό είναι η ανάγκη να θυμόμαστε ότι όταν εξετάζουμε το ανθρώπινο ον και την έκφραση και την ύπαρξή του, εξετάζουμε πραγματικά την ενέργεια και τη σχέση ή μη-σχέση των δυνάμεων.[….]Εξετάζουμε σχετιζόμενες μονάδες ενέργειας που λειτουργούν σε ένα πεδίο ενέργειας· 

Το πέρασμα ενός πλανήτη από ένα ζώδιο σε ένα άλλο στην πραγματικότητα έχει να κάνει με την αλλαγή του φίλτρου, που αποτελεί κάθε ζώδιο, δια μέσου του οποίου η συγκεκριμένη ενέργεια του πλανήτη φτάνει στην Γη και κατά συνέπεια στην Ανθρωπότητα και στο κάθε άτομο. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε θέση του πλανήτη είναι διαφορετική αφού κάθε ζώδιο, ως φίλτρο, κατακρατεί ή διευκολύνει ιδιαίτερα συγκεκριμένες ποιότητες της πλανητικής ενέργειας. Δυσκολεύομαι όμως να προσυπογράψω ότι κάποιες θέσεις είναι καλύτερες ή χειρότερες, αφού στην πραγματικότητα απλώς δημιουργούν διαφορετικές συνθήκες και χρήζουν διαφορετικού χειρισμού για να αποδώσουν τα μέγιστα. Μπορούν όμως να αποδώσουν τα μέγιστα. Ας πάμε λοιπόν, να ρίξουμε μία ματιά στον Άρη στον Καρκίνο αποδεσμευόμενοι από την προκατάληψη της πτώσης του σε αυτή την θέση.Η ενέργεια του πορτοκαλοκόκκινου γείτονά μας είναι δυναμική, εκφραστική, παθιασμένη, κυρίως ασυνείδητη, αντιδραστική, αποφασιστική, κρίσιμη. Εύκολα συγκεντρώνεται σε μία δέσμη, η ακμή της οποίας μπορεί να διαπεράσει δομές, ανθρώπους, ιδέες, καταστάσεις. Ως τέτοια, θεωρείται κατά κύριο λόγο εξωστρεφής, κεντρόφυγος. Σκεφτείτε έναν Ρωμαίο στρατιώτη με περικεφαλαία, καβάλα σε ένα μαύρο άλογο, να εφορμά για να υπερπηδήσει ένα εμπόδιο κραυγάζοντας με πρόσωπο παραμορφωμένο από την οργή και την αποφασιστικότητα.  Το ακόντιο που κραδαίνει, εκτοξεύεται για να διανοίξει νέες οδούς διανομής της προσωπικής ενέργειας στο περιβάλλον: δια μέσου ανθρώπων, κατασκευών νοητικών ή πραγματικών, οποιουδήποτε πράγματος αφηρημένου ή συγκεκριμένου στέκεται εμπόδιο ανάμεσα σε αυτόν και τον χώρο της επιδίωξης του.  

Οι ενέργειες του πλανήτη Άρη συχνά καβαλούν το άλογο του συναισθήματος και αναζητούν να πυροδοτήσουν την έκφραση ενεργειών που φύονται στην περιφέρεια του κύκλου των ενδιαφερόντων του κάθε ανθρώπου. Τι εννοώ, η δράση που σχετίζεται με τον Άρη δεν αφορά, τουλάχιστον για τον μέσο άνθρωπο, την έκφραση του θελήματος μίας κεντρικής, συνειδητής, οντότητας και συχνά αποτελεί αντίδραση σε ένα λάκτισμα τυχαίων εξωτερικών ερεθισμάτων. Αποζητά να προστατέψει τον άνθρωπο, εκφράζοντας, ίσως με σπασμωδικό και άκομψο τρόπο, αναξιοποίητο δυναμικό που διαφορετικά θα συσσωρευόταν μέσα του δημιουργώντας ανισορροπίες. Το αναξιοποίητο αυτό υλικό δεν αφορά τις συνειδητές επιδιώξεις του ανθρώπου αλλά είναι η διαρκής δημιουργικότητα ενός όντος που δημιουργεί ακατάπαυστα ακόμη και εν αγνοία του. Δημιουργεί συναισθήματα, σκέψεις, ανησυχίες, φοβίες, ενθουσιασμούς, χαρές και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Τελικά, με όλες τις πιθανές της συνέπειες, θεμιτές και μη, η δράση του Άρη ίσως κυρίως αφορά στην προστασία του όντος. Στον Καρκίνο ο Ρωμαίος στρατηλάτης που ο καθένας μας γίνεται όταν καβαλάει το άλογο του ακατέργαστου συναισθήματός του, δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθεί με το έργο της εντύπωσης του εαυτού και της επιθυμίας του επάνω στον κόσμο. Μάλλον μετατρέπεται στο τελευταίο καρέ κάθε Λούκυ Λουκ όπου ο «φτωχός και μόνος Καουμπόυ» απομακρύνεται αργά προς ένα μεγαλειώδες ηλιοβασίλεμα καβάλα, πάντα, στο άλογο του. Τα συναισθήματα που γεννά αυτό το καρέ είναι ανάμεικτα, η βαριά ησυχία μίας τελειωμένης μάχης, η αποκατάσταση μίας σχετικής ισορροπίας αλλά και το καταλάγιασμα της επιτέλεσης εξωτερικών δράσεων που αφήνει χώρο ώστε ο καβαλάρης που απόμεινε «φτωχός και μόνος» να στρέψει την προσοχή του εντός. 

Κάπως έτσι είναι και η δράση του Άρη στον Καρκίνο. Η ιδιαίτερα αποτελεσματική αυτή ενέργεια στρέφεται στο πεδίο των ενδιαφερόντων του ζωδίου του Καρκίνου: τους ιδιωτικούς μας χώρους, τις θεμελιώδεις και κυρίως ασυνείδητες, πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο, το εσωτερικό μας γίγνεσθαι και ναι, φυσικά, τα συναισθήματά μας. Ο Άρης στον Καρκίνο μας δίνει την δυνατότητα να στρέψουμε τις ενέργειες του πλανήτη ως ένα καλοακονισμένο Κατάνα προς τα σπλάχνα μας και τα έγκατα της ύπαρξής μας, όχι για να αφαιρέσουμε την ζωή μας, αλλά για να αφαιρέσουμε από την ζωή μας νεφελώδεις ασάφειες επιδιώκοντας σαφείς εσωτερικούς στόχους. 

Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί εύκολα να γίνει οδυνηρός, όπως κάθε διεισδυτική ενέργεια, αλλά και λυτρωτικός όπως ένα ξίφος που θα κόψει εσωτερικούς Γόρδιους Δεσμούς. Σίγουρα θα μεγεθύνει στο μη περαιτέρω το προσωπικό, είτε αυτό είναι άποψη, είτε συναίσθημα, είτε αντίληψη, είτε επιθυμία εύκολα καθιστώντας μας ακραία υποκειμενικούς και ως εκ τούτου ευάλωτους σε αυτό που είναι εξωτερικό, ανοίκειο, αλλότριο. Η καθαρότητα της προσωπικής μας επιδίωξης καθιστά οτιδήποτε δεν συνάγει με αυτή, εχθρικό και το παράφορο της αντίδρασης που μπορεί να εξαπολύσουμε απέναντι στον άνθρωπο ή την κατάσταση που θεωρήσαμε ότι προσέβαλε στον προσωπικό μας χώρο, θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με την οδύνη που μας προκάλεσε το σχόλιο, η πράξη, το βλέμμα που κατευθύνθηκε προς εμάς και έφτασε πολύ γρηγορότερα τους μαλακούς ψυχικούς ιστούς μας ακολουθώντας την ξεκάθαρη ευθεία που διανοίγει τώρα ο Άρης στον Καρκίνο προς τους μύχιους πόθους μας αλλά και τους μύχιους θησαυρούς μας. 

Καλό θα είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε σε επαφή με το τι ωθούμαστε να ενεργοποιήσουμε μέσα μας ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα αυτόν τον καιρό. Ο Άρης στον Καρκίνο πολλές φορές μπορεί να παραλείψει να εκφράσει την εκτίμηση του για τα όμορφα και ευχάριστα στην ζωή γιατί χρειάζεται χρόνο ώστε να ανανήψει από τις διεργασίες που τον εξωθούν να θέσει σε κίνηση εντός. Αυξάνεται η εσωτερική απόλαυση, αλλά υστερεί η εξωτερική έκφραση της ευγνωμοσύνης, του ενθουσιασμού, του θαυμασμού που θεωρείται ακόμη και πλεονασμός μετά από την τόσο έντονη εσωτερική αντίδραση. Ας αποδίδουμε όμως και στο ερέθισμα, στον απέναντι, ένα ψήγμα από αυτό που βιώνουμε, την σωστή στιγμή, ά μ ε σ α. Θα είναι μακράν προσφορότερο για την καλή συνεννόηση από μακροσκελείς κατόπιν εορτής λόγους. Παρομοίως, ο θυμός, η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση, η απογοήτευση που επίσης διευκολύνονται από τον μηχανισμό που αναλύθηκε παραπάνω θα τείνουν να σαστίζουν τόσο τον άνθρωπο που τα βιώνει ώστε η αντί-δραση να είναι απούσα την στιγμή που θα έπρεπε και ακραία κατόπιν εορτής, πιθανόν και με πρόφαση ένα άσχετο από το αρχικό, ερέθισμα. Κι εδώ η λύση είναι η ίδια, κλείνουμε το στόμα, πιάνουμε την αλυσιδωτή συναισθηματική αντίδραση που ετοιμαζόμαστε να πυροδοτήσουμε μέσα μας (κι εύκολα θα φτάσει μέχρι τα νηπιακά μας χρόνια), στην αρχή της και την εκφράζουμε λιτά και άμεσα. Κι έτσι σώζουμε τον εαυτό μας από ώρες και μέρες αναμασήματος και αδυναμίας δράσης, όταν η στιγμή θα έχει πια περάσει. 

Οι όψεις που θα σχηματίσει ο Άρης κατά την διέλευση του στον Καρκίνο είναι ουκ ολίγες. Την δεύτερη εβδομάδα του Ιούλη έρχονται να σφραγίσουν ένα τρίγωνο του με τον Ποσειδώνα από το ζώδιο των Ιχθύων (9 Ιουλίου 2015) και το ενάμισυ τετράγωνό του με τον Κρόνο από το ζώδιο του Σκορπιού (14 Ιουλίου 2015). Ο Ποσειδώνας στο μείγμα θα κάνει την ευαισθησία υπερβάλλουσα και τον εσωτερικό μας χώρο εύπλαστο σαν πλαστελίνη. Όμως εκεί που θα είμαστε βέβαιοι ότι αν μπορεί κανείς να πεθάνει από κάτι καλό ή κάτι άσχημο που αισθάνεται τόσο έντονα, θα είμαστε και έτοιμοι για χάρη πολύ ακλόνητων στόχων, ιδανικών, αντιλήψεων και ανθρώπων να υιοθετήσουμε θέσεις ασύλληπτης σκληρότητας είτε απέναντι στον εαυτό μας, είτε απέναντι στους άλλους. Καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι ο σκοπός στην πραγματικότητα ποτέ δεν αγιάζει τα μέσα. Κανένας αληθινά αξιόλογος σκοπός δεν χρήζει αμφίβολων μέσων. 

Την σκυτάλη την τρίτη εβδομάδα του Ιούλη παίρνουν η αντίθεση του Άρη με τον Πλούτωνα από τον Αιγόκερο (15 Ιουλίου 2015) και η σύνοδός του με τον Ερμή (16 Ιουλίου 2015). Εδώ πια οι προθέσεις μπορούν εύκολα να γίνουν χειρισμοί, ψυχολογικοί και λεκτικοί με πρόθεση είτε την ματαίωση του απέναντι χάριν των θελημάτων του εαυτού ή στην μακράν καλύτερη περίπτωση την ματαίωση ενός κίβδηλου εαυτού για έναν αληθέστερο. Η αλήθεια είναι πως με τον υποκειμενισμό να έχει ήδη φλογιστεί από τις όψεις της προηγούμενης εβδομάδας, εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Μία πρόσφορη οδός είναι η εξέταση των πραγμάτων με μέτρο την λογική και τα γεγονότα αντί της συναισθηματικής υποκειμενικής μας αντίδρασης στα πράγματα. Ναι, μπορεί να έβαλα τα κλάμματα γιατί ο τόνος του όταν μου είπε «γεια» ήταν πιο στεγνός από ότι συνήθως, δικαίωμά μου, αλλά το να του ζητήσω να εξηγηθεί σχετικά ρέπει προς το παράλογο εάν δεν έχω κι άλλα πιο σαφή συμβάντα που να χρήζουν επίσης μιας κάποιας εξήγησης.

Καλό θα ήταν να μην φτάσουμε στο τέλος του μήνα καταπιεσμένοι γιατί το τετράγωνο του Άρη με τον Ουρανό από τον Κριό (25 Ιουλίου 2015) και το ενάμισυ τετράγωνο με τον Ποσειδώνα από τους Ιχθείς, την τελευταία μέρα του μήνα, θα δημιουργήσουν ένα σαγηνευτικό χαλί για να βάλλουμε ότι υπάρχει συσσωρευμένο μέσα μας κατά παντός και μάλιστα να λυπόμαστε και τον εαυτό μας που οι πάντες μας έχουν αναγκάσει να το κάνουμε. Για να αποφύγουμε ή να μετριάσουμε τις δυσάρεστες αυτές συνθήκες είναι καλύτερα να πασχίσουμε για την λιτή και μετρημένη έκφραση οποιουδήποτε πράγματος έχουμε πυροδοτήσει μέσα μας, την στιγμή που αυτό συμβαίνει. 

Όπως και να έχει, ολοκληρώνοντας την πορεία του στον Καρκίνο και δια μέσου του τριγώνου που θα σχηματίσει με τον Κρόνο από τον Σκορπιό (6 Αυγούστου 2015), ο Άρης θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε τον εσωτερικό απολογισμό, προσδίδοντας μία αίσθηση συγκεκριμένου και σαφήνειας στα εσωτερικά μας δρώμενα. Ας παλέψουμε να μένουμε στο παρόν και να δίνουμε πίσω στον κόσμο ένα κομμάτι (έστω μικροσκοπικό) από αυτά που μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε και να βρούμε μέσα στις νεφέλες μας. Ας επισφραγίσει αυτό το τρίγωνο την χαρά της ανακάλυψης ότι μέσα στην ευαισθησία μας μπορούμε να είμαστε και μάλιστα να είμαστε δυνατότεροι από ποτέ.

Η διέλευση του Άρη στον Καρκίνο θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στους ανθρώπους με Ήλιο ή σημαντικούς δείκτες στα υδάτινα ζώδια του Καρκίνου, Σκορπιού και Ιχθύων, καθώς και του Κριού, Ζυγού και Αιγόκερου, ωστόσο καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι διελεύσεις των πλανητών στον ζωδιακό αλλά και οι όψεις που σχηματίζουν μεταξύ τους δημιουργούν την ιδιαίτερη συνθήκη μέσα στην οποία κινούμαστε όλοι. Από εκεί και πέρα, μόνο η ανάλυση του γενεθλίου αστρολογικού χάρτη μπορεί να παρέχει ακριβείς πληροφορίες για γεγονότα αλλά και για το πώς ο καθένας μας θα ήταν καλό να πλοηγηθεί την εκάστοτε αστρολογική συνθήκη.