Saturday, 6 June 2015

Ανάδρομος Ποσειδώνας:
Όνειρα εν Αναμονή ή εν Δράσει;

Read this passage in English here.

Καιρός να σκουπίσεις τα δάκρυα σου
Να ζωστείς το διαβρωτικό υλικό των ονείρων σου
Κι ανελέητα να αρχίσεις να λιώνεις την πραγματικότητα
Για να τους ανοίξεις επιτέλους τον δρόμο.

Χίλια πανέμορφα πράγματα υπόσχεται αυτή η διέλευση του Ποσειδώνα στους Ιχθείς: να αντιληφθούμε την ενότητα ευρύτερων συνόλων, να αφήσουμε τον πιο ρομαντικό ιδεαλισμό να μας κατακλύσει, να συλλάβουμε τις πιο λεπτοφυείς καλλιτεχνικές εκφράσεις του είναι μας, να αισθανθούμε την πνευματικότητα της συγχώρεσης και της αγάπης, να κοινωνήσουμε το γλυκό κρασί της ευλάβειας. Αυτό που δεν υπόσχεται είναι ότι όλα αυτά θα αφήσουν κάποια στιγμή τα αφηρημένα πεδία του συναισθήματος και του νου μας για να εκδηλωθούν ως αληθή στην πραγματικότητά μας. Και τότε εύκολα θα γίνουν πικρή απογοήτευση και θλίψη για απραγματοποίητα όνειρα, ανεκπλήρωτες αγάπες, χαμένα αριστουργήματα, συνεχιζόμενα βάσανα της ανθρωπότητας, έλλειψη ικανοποίησης με την ζωή και πάση θυσία διαφυγή από αυτήν - με αλκοόλ, φάρμακα, ναρκωτικά, επιφανειακές και θορυβώδεις διασκεδάσεις. Ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα. 

Επειδή όπως γίνεται αντιληπτό οι ενέργειες που αποδεσμεύονται από τον Ποσειδώνα δια μέσου του ζώδιου που κυβερνά, των Ιχθύων, είναι ιδιαίτερα δραστικές, η αναδρομή του έρχεται για να ελέγξει την ροή τους και να κάνει και πάλι την γείωσή μας και την ενασχόληση με τα της πραγματικότητας εκτός του κεφαλιού μας περισσότερο εφικτή και αποτελεσματική. Βέβαια, οι πέντε αυτοί μήνες της αναδρομής που ξεκινούν από την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 για να λήξουν στις 18 Νοεμβρίου 2015**, κάθε άλλο παρά θέλουν να κάνουν τα δώρα του πλανήτη να φαντάζουν ουτοπίες και χίμαιρες. Μάλλον το αντίθετο, μας ωθούν να εξετάσουμε το πως θα τα καταστήσουμε την ευτοπία μας. 

Η ένταση των ήχων του αφηρημένου, του υπερβατικού, του αισθητού δυναμώνει τόσο με την διέλευση του Ποσειδώνα στους Ιχθείς ώστε επαρκεί για να στρέψει την προσοχή μίας ολόκληρης ανθρωπότητας σε αυτό που δεν είναι απτό, που δεν είναι υλικό, παραμένει ωστόσο καθοριστικό για την ύπαρξη της. Τα βαθύτερα στρώματα του εαυτού μας αναδύονται και προβάλλουν εν μέσω της πλημμυρίδας των καθημερινών μας ασχολιών και εγνοιών απαιτώντας με την επιμονή μιας σταγόνας που μπορεί να καταβροχθίσει έναν βράχο, την προσοχή μας. Με αυτό, έχουμε ήδη γνωριστεί και μόνο ο προσωπικός μας χάρτης και το εξελικτικό μας σημείο μπορεί να αποσαφηνίσει τι επιλέγουμε να κάνουμε μαζί του. Να το αγνοούμε και να γίνουμε θύματα της θλίψης και της αγωνίας του τι θα είχε συμβεί αν είχαμε ανοίξει την πόρτα, ή να απελευθερώνουμε σιγά σιγά τον χείμαρρο γνωρίζοντας ότι θα παλέψουμε με τα κύματα αλλά στο τέλος το εσωτερικό και εξωτερικό τοπίο της ζωής μας θα είναι ένας λευκός καμβάς για να οικοδομηθούμε εκ νέου, ως κάτι καλύτερο. Όπως και να έχει ζούμε στην Γη και η ύπαρξή μας για να είναι ολοκληρωμένη και ευτυχής χρειάζεται την επιτυχημένη φροντίδα και των υλικών πραγμάτων. Η αναδρομή του Ποσειδώνα δεν έρχεται να αφήσει πρακτικές έγνοιες να ληστέψουν τους μυστικούς μας χώρους και να διαλύσουν τις ελπίδες μας για το καλύτερο, αλλά διακόπτει για λίγο τον αφηρημένο οραματισμό μας και την σύλληψη χιλιάδων, κατόπιν εορτής, διαλόγων, δράσεων και λύσεων διαδραματιζόμενων στην φαντασία μας, για να μπορέσουμε να εστιαστούμε στην τωρινή μας κατάσταση. Όχι για να ξαναμπούμε απλά στην στείρα επανάληψη αυτού που κάναμε πάντα, αλλά για να εξετάσουμε κατά πόσο, πως και ποιά από τα όνειρά μας μπορούν να υλοποιηθούν. Μας ζητά να πάψουμε να οραματιζόμαστε το γύρισμα του Ήλιου και να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε τους μοχλούς που θα το κάνουν δυνατό.

Είναι μεγάλης σημασίας να θυμόμαστε κατά το επόμενο πεντάμηνο ότι δεν είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας για ένα καλύτερο οτιδήποτε. Είναι όμως καιρός να τα υποβάλλουμε στο τεστ του λογικού νου και της πραγματικότητας και να εργαστούμε για να απομακρύνουμε τα εμπόδια που τώρα τα κάνουν να φαντάζουν ανέφικτα. Εννοείται πως θα είναι μία διαδικασία διαλογής. Κάποια οράματα δεν θα είναι εφικτά, όσο κι αν είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε για αυτά, άλλα όμως μόλις και θα φαίνονται πραγματοποιήσιμα όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να πιστέψει ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο. Αυτά πρέπει να τα γραπώσουμε γερά και να μην τα αφήσουμε στιγμή, όσο κι αν οι πολλές απογοητεύσεις του παρελθόντος και τα χτυπήματα μας έχουν κουράσει και τραυματίσει την ίδια μας την ικανότητα να ελπίζουμε και να διεκδικούμε. Όσο και να θέλω να γίνω παιδί-θαύμα της κλασσικής μουσικής, δεν είμαι πια δέκα, μπορώ όμως σίγουρα να μάθω να παίζω οποιοδήποτε μουσικό όργανο επιθυμώ, αρκεί να το αποφασίσω.Μπορεί να αισθανθούμε ότι σηκώθηκε ένα παχύ πέπλο σε κάποιους τομείς της ζωής μας και ξαφνικά να νιώσουμε γελοίοι για αυτά που κάναμε και πιστέψαμε σχετικά. Εφιστώ και πάλι την προσοχή: όσο χαζοί, επιπόλαιοι και αφελείς και να αισθανθούμε καλό θα ήταν να μην πετάξουμε την μπουγάδα μαζί με τα νερά. Άλλωστε η παιδική ηλικία της επιπολαιότητας, της αφέλειας και της χαζομάρας είναι από τις δημιουργικότερες και πλέον αισιόδοξες της ζωής μας, όταν σχεδόν ανεξαιρέτως πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Ή έστω την ζωή μας. Ας το θυμόμαστε αυτό.

Η επίδραση της ανάδρομης πορείας του Ποσειδώνα, από τις 12 Ιουνίου ως τις 18 Νοεμβρίου 2015, στο ζώδιο των Ιχθύων θα γίνει περισσότερo αισθητή από τους γεννημένους στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου των Ιχθύων, καθώς και τους Διδύμους, Παρθένους και Τοξότες που είναι επίσης γεννημένοι στο τέλος τους πρώτου δεκαημέρου του ζωδίου τους. Ωστόσο, μόνο ο προσωπικός γενέθλιος χάρτης μπορεί να παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για την επίδραση οποιασδήποτε αστρολογικής διέλευσης σε ένα άτομο και είναι αδύνατον να υποκατασταθεί από οποιαδήποτε γενική ανάλυση.  

Παρακολουθήστε τις προβλέψεις της τρέχουσας εβδομάδας για το κάθε ζώδιο, στην εκπομπή Στα Καλά Καθούμενα με την Κατερίνα Καραβάτου και τον Κρατερό Κατσούλη, αύριο Κυριακή, στις 9.45 πμ, στο Εpsilon TV. 

** Ο Ποσειδώνας βρίσκεται σε ανάδρομη πορεία από τις 14 Ιουνίου, 2016 και μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, 2016, στο ζώδιο των Ιχθύων.