Sunday, 5 October 2014

Ανάδρομος Ερμής:
κάντε ένα διάλειμμα

You may find this passage in English here.

Η αναδρομή του Ερμή δεν είναι η αιτία όλων των κακών που έχουμε φανταστεί και σε καμία περίπτωση η ενέργεια κανενός πλανήτη δεν θέλει να μας κάνει την ζωή δύσκολη, αλλά μάλλον να δημιουργήσει τις συνθήκες για μία πιο ισορροπημένη ζωή - ακόμη κι αν όταν βιώνουμε την κορύφωση της επίδρασής της έχουμε την εντύπωση ότι κάποιος, κάπου κάνει ένα κακόγουστο αστείο σε βάρος μας.

Ο πλανήτης Ερμής ασχολείται κυρίως με το θέμα της επικοινωνίας, της μετάδοσης της πληροφορίας, των μεταφορών και μετακινήσεων και γενικά είναι ο πλανήτης που κυβερνά το 'μεταξύ' - μεταξύ δύο ανθρώπων, δύο σημείων, δύο καταστάσεων. 

Όταν είναι ευθύς, δλδ. τον περισσότερο καιρό, κάνει την δουλειά του ως συνεκτική ενέργεια και ανάλογα με τις όψεις που σχηματίζει με τους υπόλοιπους διελαύνοντες πλανήτες και φυσικά με τον γενέθλιο χάρτη μας, «λιπαίνει» ή δυσχεραίνει συγκεκριμένους τομείς της ζωής μας. 

Όταν τώρα μπαίνει σε ανάδρομη πορεία, επιτάσσει ουσιαστικά ένα διάλειμμα από το πρόγραμμά μας ή καλύτερα από την ιδέα που έχουμε για το πώς θα έπρεπε ιδανικά να κυλάει το πρόγραμμά μας. 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι στην πλειοψηφία μας ζούμε σε πόλεις, κάτι που εκ των πραγμάτων οξύνει την αποσύνδεση της καθημερινότητάς μας από τον φυσικό ρυθμό. Όταν αναφέρομαι σε φυσικό ρυθμό, δεν μιλάω για τίποτα άλλο παρά την ανατολή και δύση του Ηλίου, τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και γενικά έναν βίο ο οποίος σε έναν σεβαστό βαθμό διέπεται από αυτό που υπαγορεύει το φυσικό περιβάλλον. Σε κοινωνίες που έζησαν σε μεγαλύτερη εγγύτητα και αρμονία με την φύση, η έννοια της εναλλαγής περιόδων έντονης δραστηριότητας με περιόδους ανάπαυσης είναι απλά δεδομένη. Όχι όμως και στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Ωστόσο, ακόμη και με την χρήση της στοιχειώδους λογικής καταλαβαίνουμε ότι οι πάντες και τα πάντα αποδίδουν καλύτερα όταν έχουν την ευκαιρία που και που να ξεκουράζονται. Ακριβώς αυτό έρχεται να μας θυμίσει ο ανάδρομος Ερμής.

Τρόπον τινά, η αναδρομή του συγκεκριμένου πλανήτη κατεβάζει τον διακόπτη της εξωτερικής ζωής. Ο λόγος είναι ότι επιθυμεί να δώσει στον άνθρωπο ένα έναυσμα για να βγει από τον κυκεώνα των δραστηριοτήτων του - δυσχεραίνοντας πολλές φορές στο μη περαιτέρω την ομαλή πραγματοποίησή τους - ώστε να κλείσει τα μάτια, να πάρει ανάσα, να συνειδητοποιήσει που ακριβώς βρίσκεται και πως έφτασε εκεί και φυσικά να στοχαστεί επάνω στο επόμενο βήμα του.
 Le mauvais génie d’un roi, Giorgio de Chirico
Σαφώς και οι γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια δεν σταματούν ούτε και οι πτήσεις αναβάλλονται για τους μήνες που ο Ερμής είναι ανάδρομος. Όμως, η διεξαγωγή τους διανθίζεται με ανεκδοτικές καταστάσεις που κλωτσάνε τον άνθρωπο - τον καθένα από εμάς - έξω από την ρομποτική λειτουργία του και τον αναγκάζουν να έρθει στο «εδώ και τώρα» και να ασχοληθεί με την παρούσα κατάσταση. Κι αυτό είναι άλλο ένα πολύτιμο μάθημα του ανάδρομου Ερμή: η υπενθύμιση ότι δεν είμαστε αυτόματα ότι γύρω μας συμβαίνει ένας ολόκληρος κόσμος και εκτυλίσσεται ένα φάσμα απειράριθμων συσχετίσεων, ακόμη κι όταν είμαστε κολλημένοι στο μποτιλιάρισμα.

Αν καταφέρουμε να θυμόμαστε ότι τις περιόδους του ανάδρομου Ερμή, τα συμβάντα ζητούν από εμάς να κάνουμε μία μικρή μετατόπιση του αντιληπτικού μας σημείου και να ασχοληθούμε με αυτά που συνήθως αγνοούμε, ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε τα νεύρα, την απογοήτευση αλλά και την ασυνεννοησία που είθισται να βιώνουμε σε μεγάλες ποσότητες αυτούς τους λίγους μήνες το χρόνο. 

Είναι δύσκολο να το θυμάται κανείς αυτό - και ακόμη δυσκολότερο να το πράττει - όταν λεπτομερή σχέδια πάνε στην ευχή του θεού, η τεχνολογία δεν συνεργάζεται και η καθυστέρηση γίνεται ο κανόνας. Το θέμα είναι όμως ότι ο πλανήτης μας καλεί να γίνουμε εξυπνότεροι από τον μηχανικό μας νου και δυνατότεροι από τις συνήθειες μας έτσι ώστε να αγνοήσουμε ή έστω να αντιμετωπίσουμε τον αντιπερισπασμό που δημιουργούν οι πάσης φύσεως «αντιξοότητες» με μία διάθεση «δεν βαριέσαι, αυτά έχει η ζωή» και να ψάξουμε με έντονη περιέργεια το τι συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας εκείνη την στιγμή. 

Αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, οποιαδήποτε δραστηριότητα στοχεύει στην αναψηλάφιση του εσωτερικού μας κόσμου, στον απολογισμό των περασμένων και την μετουσίωσή τους σε έδαφος για καινούριες αρχές, το κλείσιμο εκκρεμών καταστάσεων, αλλά και η επιμονή στο να βρισκόμαστε στο παρόν αποτελούν ένα σύνολο που όχι μόνο δεν αναστέλλεται, αλλά διευκολύνεται σε περιόδους σαν την παρούσα. Για αυτό άλλωστε μας φέρνει και τόσο συχνά αντιμέτωπους με αυτά που έχουμε αφήσει «για μετά». Για τα υπόλοιπα τώρα, τα αξιώματα «τα πολλά λόγια είναι φτώχια» και «η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή» αποτελούν επαρκείς μπούσουλες για τον άνθρωπο που είναι αποφασισμένος ότι θα είναι καλά Πάση Θυσία.

Τελικά, το πραγματικό δώρο του αναδρόμου Ερμή δεν είναι παρά μεγαλύτερη αυτογνωσία και συνεπώς περισσότερη δύναμη (όσο κι αν αυτή η λέξη κοντεύει να γίνει ταμπού). Κάθε γνώση είναι δύναμη, πόσο μάλλον η καλύτερη γνώση του εαυτού που δημιουργεί τις συνθήκες για την καλύτερη διαχείριση του ώστε μελλοντικά να μην «μασάει» από παρόμοια τρικ των πλανητικών αρχών. Πόσο μάλλον των εκάστοτε εγκόσμιων και δη πολιτικών, αρχών. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

Ο Ερμής θα βρίσκεται σε ανάδρομη πορεία από τις 4 έως τις 26 Οκτωβρίου 2014, στα ζώδια των Σκορπιού και Ζυγού.