Friday, 31 May 2013

Άρης στους Διδύμους
Ο Εκατόγχειρας

You may find this passage in English here.


"Στα νιάτα μου", είπε ο πατέρας, "το έριξα στον Νόμο"
Και με την γυναίκα μου επιχειρηματολογούσα συνεχώς
Και η μυική δύναμη που απέκτησε η μασέλα μου 
Διήρκεσε για όλη την ζωή μου σαφώς!"

                                                                                           Lewis Carroll

Με την είσοδό του στο αέρινο ζώδιο των Διδύμων, ο Άρης αλλάζει αποφασιστικά χαρακτήρα και βρίσκει ένα προσφιλέστερο περιβάλλον για να περάσει στην δράση. Ας είναι και μόνο νοητική δράση, ας είναι και διασκορπισμένη προς τις τέσσερις κατευθύνσεις του ορίζοντα, ταυτόχρονα. Η συγκεκριμένη διέλευση εντείνει την ανάγκη για εξωστρέφεια και επικοινωνία. Για να βγούμε και να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, να μοιραστούμε ότι περνάει από το μυαλό μας, να δοκιμάσουμε πιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα συνομιλιών, ιδεών, καινούριων συνεργασιών. Να υιοθετήσουμε αψήφιστα, ίσως και απερίσκεπτα, διαφορετικές προσεγγίσεις στα πράγματα, και το ίδιο αψήφιστα να τις εγκαταλείψουμε για να επιχειρήσουμε κάτι διαφορετικό. Η ενέργεια του Άρη διυλιζόμενη μέσα από το ζώδιο των Διδύμων ευνοεί την επέκταση σε πλάτος. Σε πρώτη ανάλυση δεν τον ενδιαφέρει καθόλου να εμβαθύνει, παρά μόνο να επιδιώξει να οικειοποιηθεί νοητικά οτιδήποτε του γυαλίζει από απόσταση. Την στιγμή που θα θεωρήσει ότι έχει 'πιάσει’ τον παλμό και τον χαρακτήρα του καινούριου, έχει ήδη παρατηρήσει κάτι ακόμη πιο καινούριο προς το οποίο πρέπει να κατευθυνθεί. 

Είναι σαφές, ότι ο Άρης εδώ μπολιάζεται από δίψα για καινούρια εμπειρία, γνώση, ανθρώπους, για να βιώσει ευρύτερα σύνολα. Είναι ένας μετρ των δημοσίων σχέσεων με τον κίνδυνο να θεωρηθεί επιφανειακός και ίσως όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικός όπου χρειάζεται εστίαση και επιμονή. Ωστόσο, η περιέργεια του θα τον ωθήσει να δοκιμάσει αβίαστα οτιδήποτε του κεντρίσει το ενδιαφέρον, με την αισιοδοξία και την βεβαιότητα ενός εφήβου για το άτρωτο της φύσης του. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα αποδειχθεί σωστός και μπορεί να βρεθεί ξαφνικά σε βαθιά νερά. Όμως, ακριβώς η απουσία της ανάγκης να κυριαρχήσει και να διεκπεραιώσει ουσιαστικά οποιοδήποτε έργο με το οποίο θα ασχοληθεί, του δίνουν την δύναμη να εγκαταλείπει με χαρακτηριστική ευκολία οτιδήποτε δεν του ταιριάξει για τον επόμενο ή τους επόμενους στόχους. 

Από τις 4 μέχρι τις 12 Ιουνίου ο Άρης θα σχηματίσει μία όψη τετραγώνου με τον Ποσειδώνα από το ζώδιο των Ιχθύων. Στο παιχνίδι μπαίνουν οι πολύ διαφορετικές και μακράν απαιτητικότερες κατ' ουσίαν υδάτινες ενέργειες του τελευταίου. Παράλληλα από τις 7 έως τις 9 του μηνός ο Άρης θα βρίσκεται σε όψη χιαστί (150°) με τον πλανήτη Κρόνο από τον Σκορπιό. Στο διάστημα αυτό, είναι αναμενόμενο το κυνήγι του καινούριου να αναμειχθεί με χίμαιρες και ουτοπίες, να οδηγήσει σε αμφιλεγόμενα ψυχικά μονοπάτια όπου τα πράγματα αποκτούν πολλαπλές αναγνώσεις και το απλό ζητούμενο της εκκίνησης χάνει την καθαρότητά του και κάνει το άτομο να αισθάνεται ότι περιπλανιέται σε ασαφείς λαβύρινθους. Τόσο ο Ποσειδώνας, όσο κι ο Κρόνος, στοχεύουν στο να ανεβάσουν τον πήχη των προσωπικών επιδιώξεων. 


Ο πρώτος ώστε να απηχεί ιδανικά που αφορούν κάτι πέρα και πάνω από την ικανοποίηση αυστηρά προσωπικών αναγκών και επιζητώντας να προσδώσει ‘ψυχή’ στην σχεδόν αυνανιστική ανάγκη για επικοινωνία του Άρη στους Διδύμους. Ο δεύτερος 'σφραγίζει’ τις προαναφερθείσες απαιτήσεις αιτούμενος απτές πράξεις κι όχι μόνο σχέδια και λόγια. Η αποτυχία συμμόρφωσης με τις επιταγές τους νοθεύει τον ενθουσιασμό της ποσότητας και κάνει λόγο για ένα έντονο αίσθημα ανούσιας περιπλάνησης που είναι εύκολο να προσπαθήσουμε να φιμώσουμε με καταχρήσεις και συναισθηματικά δράματα. Παράλληλα, οι όψεις αυτές στρώνουν το χαλί για να αισθανθούμε και πάλι ανώριμοι και ανεπαρκείς ερχόμενοι αντιμέτωποι με το γεγονός ότι ο ενθουσιασμός μας δεν επαρκεί για αποτελέσματα αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την επένδυση που χρειάζεται σε χρόνο και κόπο.

Η εβδομάδα αυτή, θα είναι σίγουρα μία παρένθεση στην καλειδοσκοπική δράση του Άρη στους Διδύμους, αλλά χρησιμεύει ως υπενθύμιση του τι μπορεί κανείς να περιμένει στον απολογισμό του όταν έχει παρασυρθεί χωρίς δεύτερη σκέψη από το γαϊτανάκι επιφανειακών εμπειριών που προσφέρει η συγκεκριμένη διέλευση, χωρίς να φροντίσει να έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του έναν ουσιαστικότερο στόχο. Ας χορέψουμε λοιπόν, με πολλούς διαφορετικούς παρτενέρ και σε όσους περισσότερους ρυθμούς μπορούμε, σκεπτόμενοι πάντα όμως ότι ο απώτερος στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε την τεχνική μας και όχι μόνο ο χορός για τον χορό και η μουσική για την μουσική.