Tuesday, 15 May 2012

Ανάδρομη Αφροδίτη:
"Οι παλιές αμαρτίες ρίχνουν μεγάλες σκιές"

You may find this passage in English here.
Edvard Munch, lithograph in black with hand colouring on thick textured tan wove paper.


Σήμερα η Αφροδίτη μπαίνει σε στάση για να ξεκινήσει μεθαύριο, 17, την ανάδρομη πορεία της που θα κρατήσει μέχρι τις 27 Ιουνίου. Ο ροζ πλανήτης ορίζει ένα μεγάλο κομμάτι του τρόπου που διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας. Συγκεκριμένα ασχολείται με το πώς κρίνουμε έναν άνθρωπο κατάλληλο για εμάς, όχι βάσει μίας αόριστης συναισθηματικής αντίδρασης, αλλά βάσει του πόσα από τα κουτάκια της λίστας μας τσεκάρει. Αφού ανοίξει η αυλαία μίας γνωριμίας με την πυροδότηση του πρώτου σπινθήρα, η σκυτάλη παραδίδεται στον Ερμή, την Αφροδίτη και τον Άρη για να ψηλαφίσουν εάν το έδαφος είναι αρκούντως ασφαλές και ικανοποιητικό. Η θεά χρησιμοποιεί την σαγήνη της για να δει πόσα πράγματα, υλικά και ψυχικά, από αυτά που θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε, μπορεί να μας προσφέρει μία σχέση. Όσο ο αριθμός αυτών των πραγμάτων αυξάνεται, τόσο ο ενθουσιασμός μας και η εμπιστοσύνη μας μεγαλώνουν. Εάν η ρεαλιστικότατη εκτίμησή μας αποβεί θετική, βρισκόμαστε ρομαντικότατα ξεμυαλισμένοι.

Πέρα από τις ερωτικές σχέσεις, η Αφροδίτη ασχολείται και με κάθε άλλο είδος σχέσης. Έτσι βάζει το χεράκι της στις επαγγελματικές μας συνεργασίες, αλλά και στην σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Τα θέματα που θίγει σε αυτό το πλαίσιο αφορούν ουσιαστικά το δούναι και λαβείν μέσα στο πλαίσιο της συσχέτισης με ορισμένους ανθρώπους, αλλά και με την εικόνα μας, με τον τρόπο που επιλέγουμε να προβάλλουμε την προσωπικότητά μας προς τα έξω. Την περίοδο που ακολουθεί, η Αφροδίτη μας ανοίγει το καθιερωμένο παράθυρο για να κάνουμε την ανασκόπηση της περιόδου που έχει παρέλθει, σε ότι αφορά τα θέματά της.

Venus in UV, NASA
Φανταστείτε την ανάδρομη περίοδο της Αφροδίτης σαν την στιγμή που έρχεται ο λογαριασμός στο τραπέζι των σχέσεών σας και σας ζητά να επιθεωρήσετε τι έχετε καταναλώσει και τι αντίτιμο θα καταβάλετε σχετικά. Ενδεχομένως να έχετε τηρήσει μία αξιέπαινη και ειλικρινή στάση και να έχετε σεβαστεί απολύτως τα άτομα, με τα οποία έχετε σχετιστεί. Ίσως να έχετε γίνει χαλί να σας πατήσουν υπερβάλλοντας μάλλον το στοιχείο της αυτοθυσίας. Υπερβάλλοντάς το παραπάνω από ότι θα ήταν δικαιολογημένο, εάν και οι ίδιοι δεν απολαμβάνατε τον ρόλο του μάρτυρα/θύματος. Πιθανόν να περάσατε δύσκολες στιγμές και να μην είχατε ούτε την διάθεση αλλά ούτε και τον ψυχικό πόρο να ασχοληθείτε με οτιδήποτε άλλο πέρα από την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών σας. Να απαξιώσατε παντελώς τις ανάγκες του συντρόφου σας και να γίνατε σκληροί και εγωιστές. Όπως και να έχει, τώρα το Σύμπαν σας διαθέτει την ενέργεια, σας υποδεικνύει που θα βρείτε τους ψυχικούς πόρους για να ρίξετε μία ειλικρινή ματιά στα τεκταινόμενα ανάμεσα σε εσάς και τους άλλους και να ενεργήσετε ανάλογα για να επιφέρετε την ισορροπία. Η αφροδίσια ισορροπία δεν ενέχει αλτρουισμό, αλλά μάλλον μία ορθή αντίληψη του θέματος των αναγκών στην συσχέτιση με τους άλλους ανθρώπους. Να κυνηγούμε την πλήρωση των δικών μας, αντιλαμβανόμενοι όμως ότι και οι άλλοι έχουν ανάγκες και αποφεύγοντας την καταπάτησή τους.

Όπως είναι φυσικό, μία περίοδος που είναι κοσμικά προγραμματισμένη για απολογισμό πάνω σε κάποιο θέμα, δεν είναι η πλέον κατάλληλη για ενάρξεις στο ίδιο πλαίσιο. Διαφυλάξτε λοιπόν την ενέργεια σας για να κάνετε μία ανοιξιάτικη ψυχική «φασίνα».
Σχέσεις που δεν σας εκφράζουν πια αλλά τις διατηρείτε λόγω αδυναμίας ή λόγω συνήθειας θα βρεθούν στο προσκήνιο, ώστε να αναγκαστείτε να ασχοληθείτε μαζί τους. Άτομα με τα οποία σχετιστήκατε στο παρελθόν αλλά ποτέ δεν φτάσατε μαζί τους σε ένα ικανοποιητικά καταληκτικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ πιθανόν να εμφανιστούν από το πουθενά και να διεκδικήσουν την προσοχή σας. Στο ίδιο πλαίσιο, σχέσεις ουσιαστικές, είτε επαγγελματικές, είτε προσωπικές πάνω στις οποίες έχετε επενδυθεί με ειλικρίνεια θα αποδώσουν τώρα πια, αποζημιώνοντάς σας για τις προσπάθειες σας.

Η χροιά αυτή της διευθέτησης των «ανοικτών λογαριασμών» καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την εθελοτυφλία απέναντι σε καταστάσεις που δεν μας ικανοποιούν. Δεσμεύει για αυτό το διάστημα την ικανότητα που έχουμε να ωραιοποιούμε την ανεπάρκεια, από φόβο μήπως ελλείψει της πέσουμε στην ανέχεια. Σε αυτό το επίπεδο, θίγεται και το ζήτημα της σχέσης του καθένα μας με τον εαυτό του, εφόσον υποκινείται συγκεκριμένα η ανάγκη να φαίνεται ξεκάθαρα η αντιστοιχία ανάμεσα στην θεωρία μίας σχέσης και την πρακτική της. Αν υπάρχει κακομεταχείριση, τώρα θα είναι δύσκολο να την κρύψετε. Αν υπάρχει κατάχρηση, θα είναι δύσκολο να την αρνηθείτε. Τα μεγάλα λόγια και οι αιώνιες υποσχέσεις αγάπης, κέρδους, ασφάλειας, ευμάρειας δοκιμάζονται και δύσκολα αντέχουν αν δεν βρίσκουν έρεισμα στην πραγματικότητα.

Η ανάδρομη Αφροδίτη έρχεται για να σπάσει τον παραμορφωτικό καθρέφτη που μας παρέχει ψευδείς επιβεβαιώσεις. Μας καλεί να αναλάβουμε την ευθύνη για το σε ποιούς ανθρώπους επιλέγουμε να καθρεφτιστούμε. Κατά συνέπεια, μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε, ότι οι σχέσεις μας δεν είναι παρά απόρροια και έκφραση της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας. Μας δίνει την δυνατότητα να αντιληφθούμε τι πραγματικά γίνεται στις σχέσεις και τις συνεργασίες μας, ώστε να μπορέσουμε στο επόμενο βήμα να επενεργήσουμε πάνω σε αυτό, για να ανακαλύψουμε μία ορθότερη πορεία. Και φυσικά, όσο κι αν μπορεί να μας πληγώσει το αφτιασίδωτο είδωλό μας, δεν παύει να είναι δικό μας, κομμάτι μας. Στο χέρι μας είναι, αφού το έχουμε δει, να το αλλάξουμε.

Η αναδρομή της Αφροδίτης είναι πολύ πιθανό να σχετιστεί με ένα αίσθημα απώλειας, να φέρει ξεκαθαρίσματα, να σας κάνει να αισθάνεστε ανικανοποίητοι, ότι δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε με τον σύντροφό σας ή τους συνεργάτες σας. Στην πραγματικότητα, αυτό που σας ωθεί να κάνετε είναι να αφεθείτε στην ροή της λυτρωτικής της ενέργειας και να καθαρίσετε την σκηνή από τα περιττά, ώστε η επόμενη πράξη του προσωπικού σας δράματος να ξεκινήσει με ίσως λιγότερους, αλλά σίγουρα πιο αληθινούς και χρήσιμους πρωταγωνιστές.