Friday, 28 October 2011

Πως να ανατρέψετε την (άχρηστη) κυβέρνησή σας


Goat gang, Marianna Katsoulidi
www.marianna-katsoulidi.com

Σήμερα ξύπνησα και ο προβληματισμός μου στρεφόταν γύρω από το τι να φορέσω το βράδυ που θα βγω και από τους ειρηνικούς τρόπους που υπάρχουν για να ανατραπεί μία κυβέρνηση. Δεν ξέρω ακόμη τι θα βάλω το βράδυ, αλλά πάντως γνωρίζω ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει πλέον άξια ανατροπής κυβέρνηση από την ελληνική.  Μετά από αρκετά μακροσκελή συλλογισμό,  κατέληξα ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλος ειρηνικός τρόπος για την ανατροπή μίας κυβέρνησης εκτός από μία οποιαδήποτε μαζική εκδήλωση δυσαρέσκειας των πολιτών της. Το πρόβλημα είναι αν αυτοί οι πολίτες είναι σε θέση να εκδηλωθούν μαζικά, ειρηνικά και έξυπνα ταυτόχρονα. Μέχρι στιγμής, έχουμε αποδείξει πως όχι. 

Η συνολική έγνοια των κυβερνώντων σήμερα είναι να μην τους δημιουργούν πρόβλημα οι συνθήκες. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αυταπατόμαστε και να νομίζουμε ότι οι αποφάσεις της σημερινής μας ηγεσίας αποσκοπούν σε κάτι άλλο πέραν του να διασφαλίσουν την βολή και κατάσταση των ανθρώπων που τις παίρνουν και ίσως του στενού τους κύκλου. Οι λόγοι για τους οποίους προσωπικά το πιστεύω είναι οι εξής δύο: 

α) όταν κάποιος διατείνεται ότι μία απόφασή του είναι για το καλό της χώρας, καλό θα ήταν να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων, δια της πολιτικής του, την ύπαρξη της χώρας και των πολιτών της, ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν από την απόφαση του

β) ο ίδιος αυτός άνθρωπος θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα πρόσφερε ότι έχει και δεν έχει καθώς και την προσωπική του εργασία σε όσους πλήττουν βαρύτερα οι αποφάσεις του (είναι πλήρως αποδεκτό ότι θα υπάρξουν και άτομα που θα πληγούν. Για τους λόγους μπορείτε να ανατρέξετε εδώ).

Το ότι αυτοί οι λόγοι φαίνονται αφελείς όταν κάποιος ασχολείται με την ελληνική πραγματικότητα και την ηγεσία μας, είναι ακριβώς η αιτία της κατάστασης της ελληνικής πραγματικότητας και ηγεσίας. Για να επιστρέψω στον αρχικό μου συλλογισμό, ο λόγος που θεωρώ ότι δεν είμαστε σε θέση να έχουμε την οποιαδήποτε επίδραση στο καθεστώς, είναι γιατί αρχικά δεν ξέρουμε τι θέλουμε σε ατομικό επίπεδο. 

Όσον αφορά την βίαια εκδήλωση, η άποψή μου είναι ότι μπορεί να αποφευχθεί. Ο αντίκτυπος μίας βίαιης επανάστασης μπορεί να ισοφαριστεί και να υπερκεραστεί από τον αντίκτυπο μία ειρηνικής επανάστασης. Αυτό γιατί όταν υπάρχει θυμός και βίαια, η εκάστοτε ηγεσία γνωρίζει ότι έχει να κάνει με άτομα στα οποία έχει σταματήσει η διαδικασία της σκέψης, έχουν κυριευτεί από κατακλυσμιαίο συναίσθημα και ως εκ τούτου δεν είναι κύριοι του εαυτού τους και επηρεάζονται πολύ εύκολα. Δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να σταθώ στα σύγχρονα συστήματα χειραγώγησης και προπαγάνδας: υπάρχει λόγος που μετά από ένα μισάωρο τηλεθέασης αισθανόμαστε άθλια, αδύναμοι, παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο. 

Ας φανταστούμε τώρα πολύ περισσότερα άτομα, ιδανικά όλα τα άτομα που μπορούν (δλδ, δεν εμποδίζονται σχετικά από την φυσική τους κατάσταση), να εκδηλώνουν την δυσαρέσκεια τους μη κάνοντας απολύτως τίποτα. Ακούγεται περίεργο, αλλά ενώπιον ενός συνόλου, ελεγχόμενου και με πλήρη συναίσθηση των πράξεων του, ο φόβος οποιουδήποτε ανδρείκελου και φυσικά η επακόλουθη καταλυτική δράση είναι εγγυημένη. Το πρόβλημά μας δεν είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος, είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να τον εφαρμόσουμε. 

Παρά την διάχυτη δυσαρέσκεια και τα μέτρα που μας αφορούν όλους, θα έχετε παρατηρήσει ότι ο καθένας διαδηλώνει και αιτείται το μακρύ του και το κοντό του. Δεν είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι αυτή η ίδια κυβέρνηση που όλοι απαξιώνουμε τόσο έντονα, μπορεί να δει το φως και να δράσει για να ικανοποιήσει τα αιτήματα οποιουδήποτε κλάδου ή μερίδας; Είναι. Αλλά φυσικά αυτή είναι η αποκλειστική  μορφή διαμαρτυρίας στην οποία αναλωνόμαστε. Ή ο θυμός ενάντια σε εξωτερικούς εχθρούς που μας πασάρουν για να αποσπάσουν την προσοχή μας. Δεν αναφέρομαι σε κάποια θεωρία συνωμοσίας. Απλώς, αν πιστεύουμε ότι για την κατάσταση της Ελλάδας φταίνε οι μετανάστες, η Μέρκελ, οι Αμερικάνοι, οι Γερμανοί, οι εξωγήινοι, αυτό που καταφέρνουμε είναι να χάσουμε την μπάλα από τα μάτια μας και να φάμε το γκολ στην μάπα.

Οι έντονες πιέσεις που μας ασκούνται καλό θα ήταν να μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε ότι ουσιαστικά το αίτημα είναι οικουμενικό και είναι μόνο ένα: εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης μας. Εφόσον δεν συνειδητοποιούμε ότι για να γίνει αυτό πρέπει και να σκεφτούμε και να δράσουμε όπως ποτέ ως τώρα, ως ένα, είναι αδύνατο να το πετύχουμε. Όπως είπε και ο JFK:


"Αυτοί που καθιστούν την ειρηνική επανάσταση αδύνατη, θα καταστήσουν την βίαιη επανάσταση αναπόφευκτη".

Μην κοιτάτε αλλού, αυτοί είμαστε εμείς οι ίδιοι.